Våldtäkt är ett straffbart brott

Våldtäkt är något som behöver anmälas för att det ska bli tydligt hur ofta det förekommer. Den skyldige ska straffas. Trots det är det inte alla som anmäler.

Våldtäkt är det många som råkar ut för utan att anmäla det. Skuldkänslor brukar vara den faktor som står i vägen men faktum är att det har beslutats att det aldrig kan vara ditt fel om du blir våldtagen. Det är alltid förövaren som är skurken i det här fallet. Skurkar brukar ju oftast få stå sitt kast.

Fängelse ligger med på listan över de straff som kan utmätas i samband med att det begåtts en våldtäkt. Det kan kännas olustigt för dig som inte förut haft med rättvisan att göra. Du vill kanske inte sända någon i fängelse. Du är trots allt en godhjärtad person. Men det kan ge fel signaler.

Våldtäkt ska helst anmälas

Du som anmäler en våldtäkt kommer att infinna dig i en domstol för att få din anmälan prövad. Där får du berätta för en jury vad som hänt och hur du upplevde situationen. Både före, under tiden och efter. Den som är misstänkt för våldtäkt kommer även hen att få samma tillfälle att berätta sin version.

Det är inte alltid nödvändigt att förövaren och brottsoffret befinner sig i samma rum när redovisning och förhör sker. Det är också vanligt att förhör sker inom lyckta dörrar, alltså att det inte är offentligt – vilket annars är vanligt när saker behandlas i tingsrätten. Kom ihåg att du alltid har din advokat med dig som stöd.

13 Sep 2022

Lag och juridik är ett snårigt område. På alltomlagen.se kan du hitta användbar information om lagar och regler som kan hjälpa dig om du eller någon anhörig har hamnat i knipa eller behöver juridiskt stöd av någon annan anledning. Vi har koll svensk lag och kan svara på dina juridiska frågor med hjälp av info från juridiska experter.