Dolda fel i hus - så undviker du det

Dolda fel i hus är någonting som kan bli både kostsamt och besvärligt då det upptäcks. Använd dig alltid av en besiktningsman när du köper ditt nya hus.

När du köper en ny bostad är det många saker att ha i tankarna. Du vill förstås vinna budgivningen eftersom att du blivit så förförd av det gråmelerade kaklet i badrummet och fiskbensparketten i vardagsrummet. Du tänker mer på hur skönt det kommer att vara att hänga på verandan i sommar än på att alla tätskikt har utförts korrekt.

Det är förståeligt. Att upptäcka dolda fel i hus med blotta ögat går oftast inte. Var du själv inte där när huset byggdes har du ingen aning om hur det gick till och om byggaren gjorde ett bra jobb. Det är därför mycket viktigt att alltid anlita en besiktningsman när du köper hus.

Om du upptäcker dolda fel i hus

Hur ska du då gå tillväga om du upptäcker dolda fel i hus? Vad har du för skydd och vem vänder du dig till? Om du vid köptillfället anlitade en besiktningsman är det mer troligt att de fel som uppkommit klassas som dolda fel. Du kan då kräva ersättning eller till och med häva köpet.

Visst vore det tråkigt att behöva flytta ifrån ditt drömhus med den fantastiska fiskbensparketten och altanen som ger ro bara av att se den. Om du ska köpa hus, anlita då en besiktningsman oavsett hus fräscht huset än verkar. Och hamnar du i trubbel kan du alltid anlita juridisk hjälp.

27 Aug 2022

Lag och juridik är ett snårigt område. På alltomlagen.se kan du hitta användbar information om lagar och regler som kan hjälpa dig om du eller någon anhörig har hamnat i knipa eller behöver juridiskt stöd av någon annan anledning. Vi har koll svensk lag och kan svara på dina juridiska frågor med hjälp av info från juridiska experter.