Arvsrätt – beslut om förmögenhet

För att klara ut hur en förmögenhet ska fördelas till efterlevande är det klokt att upprätta ett testamente. Anlita en advokat som behärskar frågor om arvsrätt.

Eva och Nils är ett strävsamt par som varit gifta i många år. De har framgångsrikt drivit ett eget företag och den samlade förmögenheten har blivit betydande. Men frågan om sin egen död har de skjutit på framtiden. De har förvisso två barn men Nils brukar skoja och säga: ”Våra pengar får väl gå till den allmänna arvsfonden”.

Men så enkelt är det inte! Efter sin död har man inte utan vidare rätt att förfoga över sina egna ihoptjänade pengar. Parets barn skulle dessutom gärna vilja ta hand om hela kvarlåtenskapen. Den tanken gillar dock vare sig Eva eller Nils.

Arvsrätt – upprätta testamente

En kväll när paret äter middag säger Eva plötsligt: “Du Nils, borde vi inte upprätta ett testamente?” Nils nickar och håller med. “Jag kan kontakta en advokatbyrå som har specialister på arvsrätt”. Nils vet att sådana frågor är svåra att hantera för en lekman och paret vill att deras pengar ska komma i rätt händer och inte slösas bort.

Paret besöker en advokatbyrå och förklarar på vilket sätt de vill fördela sina tillgångar. De vill inte att barnen ska få hela förmögenheten. Men deras arvslott har de naturligtvis rätt till. Därutöver vill Nils och Eva testamentera sina pengar till en rad institutioner som sysslar med välgörande ändamål, såsom Cancerfonden och Rädda Barnen. Advokaten ser till att upprätta testamentet så att det överensstämmer med svensk arvsrätt.

16 Apr 2023

Lag och juridik är ett snårigt område. På alltomlagen.se kan du hitta användbar information om lagar och regler som kan hjälpa dig om du eller någon anhörig har hamnat i knipa eller behöver juridiskt stöd av någon annan anledning. Vi har koll svensk lag och kan svara på dina juridiska frågor med hjälp av info från juridiska experter.